Činjenice.eu

MITOVI

O rastu kriminala i demografskom kolapsu Europske unije


OBJAVLJENO: 9.6.2019.


OBJAVLJENO: 9.6.2019.

MITOVI

O rastu kriminala i demografskom kolapsu Europske unije

Dr. sc. Jadranka Polović, stručna suradnica portala Geopolitika News koju je Hrvatsko kulturno vijeće na svom portalu predstavilo kao "stručnjakinju za međunarodne odnose i geopolitiku", u intervjuu za portal Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV) izrekla je niz neutemeljenih tvrdnji o stanju Europe danas, bez ikakvih dokaza i podataka.

Njen ideološki stav o navodnoj "krizi identiteta", koji je stvar isključivo subjektivne percepcije, kao i njene napade na navodni konzumerizam uopće se ne isplati komentirati, ali valja ispraviti neke očite neistine koje ova znanstvenica tako olako iznosi u javnost.

1. Europa "pati od teškog demografskog kolapsa"

Populacija Europe iz godine u godinu se povećava, tako da je priča o bilo kakvom "demografskom kolapsu" potpuna neistina. Tijekom zadnjih 20 godina europska populacija se konstantno povećava, svake godine izuzev 2000. kad je bio slabiji pad. Od 1990. do danas europska populacija se povećala za 21,5 milijuna stanovnika. (izvor: World Meters)2. "Rast kriminala"

Prema podacima Eurostata, na području Europske unije od 2008. do 2016. godine krađe automobila smanjene su za 36 posto, a razbojstva su od 2012. do 2016. smanjena za 24 posto. Opada i broj ubojstava. Provale u domove su također u padu, između 2012. i 2016. za 10 posto. Jedino povećanje zabilježeno je u prijavama seksualnog zlostavljanja, ali to ne znači da je više seksualnog zlostavljanja, već da žene takve napade sve lakše prijavljuju.

Prema podacima objavljenim na stranici Numbeo za 2019. godinu, zapadnoeuropske zemlje su uz Japan, Tajvan i UAE najsigurniji dijelovi svijeta s najnižom stopom kriminala.3. "Urušavanje socijalne države"

Još jedna laž. Istina je zapravo suprotna, socijalna država u Europi nije nikada bila veća nego danas (što ne mora nužno biti dobro). Prema podacima objavljenim na stranici Our World in Data, zapadna Europa ima najveću javnu potrošnju u svijetu, a državni novac se troši uglavnom na socijalne mirovine, naknade, javno školstvo i zdravstvo te socijalnu pomoć. To je sve socijalna država. Također, ako izuzmemo dva svjetska rata, europske države danas troše više nego ikada u vrijeme mira.

Gospođa Polović je u intervjuu iznijela niz manipulativnih tvrdnji, poput one o navodnom urušavanju velike obitelji i izostanku empatije, što bi se teško moglo dokazati jer i u ovim slučajevima postoje istraživanja koja kazuju upravo suprotno.

Ukupna ocjena: manipulacije i uglavnom dezinformacijeCijeli intervju se lako može ocijeniti kao manipulativan i prepun dezinformacija čiju netočnost nije teško provjeriti. Budite oprezni kad ubuduće čujete nešto od nje ili s portala koji je prenose.

Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA