Činjenice.eu

FAKENEWS

Kolakušić ne govori istinu o vlasništvu nad velikim njemačkim kompanijama


OBJAVLJENO: 15.11.2019.


OBJAVLJENO: 15.11.2019.

FAKENEWS

Kolakušić ne govori istinu o vlasništvu nad velikim njemačkim kompanijama

Mislav Kolakušić, europarlamentarac i kandidat za predsjednika RH je, gostujući u emisiji TNT N1 televizije, izrekao sljedeće:

"Kolanje kapitala je jedno, a vlasništvo... U čijem vlasništvu su Deutsche Bank i Deutsche Telekom? U čijem vlasništvu su svi veliki industrijski magnati? U vlasništvu građana iz te države."

Prema informacijama objavljenim na stranicama Deutsche Banka, vlasnička struktura DB-a je prilično šarolika. Najveći pojedinačni dioničar je Douglas L. Braunstein, osnivač financijske tvrtke Hudson Executive Capital LP iz New Yorka, SAD, s 3,14 posto udjela.

Drugi najveći dioničar u Deutsche Banku je BlackRock, Inc., globalna investitorska kompanija koja ima urede diljem svijeta, a osnovana je u SAD-u. Treći najveći dioničar je Paramount Services Holdings Ltd. iz Londona, dio British Virgin Islands grupe.

Prije 2018. godine udio dioničara koji su njemački državljani bio je većinski, ali taj se udio svake godine sve više smanjivao. U 2018. godini udjeli u stranom vlasništvu dosegli su 50% vlasništva DB-a.


(Izvor: Deutsche Bank)

Što se tiče Deutsche Telekoma, najveći pojedinačni dioničar je država s 31,9 posto udjela. Ostatak dionica je u vlasništvu malih dioničara od kojih većina (65%) nisu njemački državljani.(Izvor: Deutsche Telekom)

Dakle, Mislav Kolakušić nije govorio istinu. Možda to radi zbog vlastitog neznanja jer se nije informirao o stvarima o kojima govori, a možda iz čisto populističkih pobuda, ali Deutsche Telekom i Deutsche Bank nisu tvrtke u vlasništvu isključivo Nijemaca. Korporacije izlistane na burzama nemaju nacionalno nego međunarodno vlasništvo. Svatko može kupiti njihove dionice i postati investitor.

Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA