Činjenice.eu

FAKENEWS

Index i Jutarnji o smrtnosti u Švedskoj - dezinformacija


OBJAVLJENO: 21.5.2020.


OBJAVLJENO: 21.5.2020.

FAKENEWS

Index i Jutarnji o smrtnosti u Švedskoj - dezinformacija

Index je 20. svibnja uvečer objavio informaciju da je Švedska "u posljednjih sedam dana zabilježila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Europi". Pritom je riječ o umrlima od Covid-19.Sljedećeg jutra (21. svibnja) isto je objavio i Jutarnji list.

Na stranicama Worldmeter možemo vidjeti broj umrlih od bolesti prouzrokovane koronavirusom po zemlji i danu. Tijekom prethodnih 7 dana, znači od 14. do 20. svibnja, u Švedskoj je umrla 371 osoba, što znači 36 umrlih na milijun stanovnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) je u istom periodu imalo 2.518 žrtava koronavirusa ili 37,6 na milijun stanovnika. To znači da najmanje jedna država u Europi ima veću smrtnost od korone zadnjih 7 dana od Švedske.

Mediji posljednja dva mjeseca tuku po Švedskoj iz svih oružja, uključujući dezinformacije i manipulacije brojkama, a sve zbog toga što švedska vlada jedina u Europskoj uniji nije zatočila svoje stanovništvo. Ali u ovom slučaju brojke je vrlo lako provjeriti. Index i Jutarnji list su obmanuli javnost.

Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA