Činjenice.eu

POLUISTINE

Kolinda Grabar-Kitarović o Jugoslaviji iza željezne zavjese - djelomično točno


OBJAVLJENO: 9.7.2019.


OBJAVLJENO: 9.7.2019.

POLUISTINE

Kolinda Grabar-Kitarović o Jugoslaviji iza željezne zavjese - djelomično točno

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH je tijekom zadnje tri godine u više navrata koristila izraz "željezna zavjesa" da bi opisala bivšu državu (Jugoslaviju) koja se po njoj nalazila na istočnoj strani. Zbog toga su je često kritizirali mainstream mediji u Hrvatskoj, pozivajući se na izjave pojedinih povjesničara. Index, Jutarnji list i njihov dežurni povjesničar Tvrtko Jakovina tvrde da Jugoslavija nije bila "iza željezne zavjese" budući da nije bila dio Istočnog bloka - država koje su tijekom Hladnog rata bile u savezništvu s SSSR-om.

Je li Jugoslavija bila "s one strane Željezne zavjese"? Kad je taj izraz nastao, bila je na strani SSSR-a. Prvi put izraz "željezna zavjesa" iskoristio je Winston Churchill, ratni premijer Velike Britanije, u svom čuvenom govoru 1946. godine na koledžu Westminster u Missouriju (SAD).

"Od Stettina na Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna se zavjesa spustila preko kontinenta. Iza te linije nalaze se svi glavni gradovi drevnih država srednje i istočne Europe. Varšava, Berlin, Prag, Beč, Budimpešta, Beograd, Bukurešt i Sofija; svi ti poznati gradovi i populacija oko njih leže u onome što moram nazvati sovjetskom sferom, i svi su, u jednom ili drugom obliku, podložni ne samo sovjetskom utjecaju, već vrlo visokoj kontroli iz Moskve."Primijetit ćete da je Churchill ubrojao i Beč, to je zato što je Beč u to vrijeme bio podijeljen poput Berlina - na američko-britanski i sovjetski dio grada. Ali ono što je za nas značajno, Churchill je granicu zacrtao u Trstu - znači da je Jugoslaviju smatrao zemljom pod sovjetskim utjecajem.

Dvije godine kasnije Jugoslavija je raskrstila s SSSR-om, a Josip Broz je kasnije skupa s još nekim nesvrstanim državama osnovao Pokret nesvrstanih. Jugoslavija tehnički od 1948. godine nije pripadala ni zapadnom ni istočnom bloku.Ali to ne znači da Grabar-Kitarović nije u pravu kada kaže da je Jugoslavija bila iza željezne zavjese. Jugoslavija je bila država s jednostranačkim uređenjem, a njome je upravljala komunistička partija, što je zajednička odlika s državama Istočnog bloka.

Tehnički gledano, Kolinda nije u pravu jer od 1948. godine Jugoslavija nije bila dio bloka povezanog sa Sovjetskim Savezom, ali zbog svoga komunističkog uređenja dijelila je sudbinu istočnoeuropskih zemalja, što osjećamo i dan-danas. Zato je njena izjava djelomično točna.Zbog takvog unutarnjeg uređenja i sličnog ekonomskog sustava, Jugoslavija je u mnogim stvarima dijelila sudbinu zemalja Istočnog bloka, što se vidjelo i 1990-ih jer se država raspala nakon pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a. Da nije dijelila njihovu sudbinu, onda navedeni događaji ne bi nikako utjecali na Jugoslaviju.

Predsjednica je u pravu kada tvrdi da se ta željezna zavjesa može i danas jasno vidjeti. Novinari je zbog toga pokušavaju ismijavati, ali pogledajte kartu kupovne moći u Europi i vidjet ćete granicu koju je Churchill opisao (izuzev Beča).Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA