Činjenice.eu

MITOVI

Peović o vojnim mirovnim misijama SFRJ i RH - manipulacije


OBJAVLJENO: 10.8.2019.


OBJAVLJENO: 10.8.2019.

MITOVI

Peović o vojnim mirovnim misijama SFRJ i RH - manipulacije

Katarina Peović, kandidatkinja Radničke fronte i SRP-a za predsjednicu RH, napisala je na stranici Radničke fronte članak naslovljen "Nekad smo predvodili Nesvrstane danas ginemo za tuđe geopolitičke interese". Ako vam naslov izgleda nepismeno, to je zato što je nepismen, ali izostanak zareza je najmanji problem. Puno veći problem je u samom njegovom sadržaju koji dezinformira i manipulira činjenicama.

Članak je ideološki pamflet usmjeren protiv pripadnosti Republike Hrvatske NATO savezu iz kojeg bi gospođa Peović, kad bi postala predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, izašla. Ali nećemo se time baviti, već samom dezinformacijom u naslovu koja sugerira kako danas hrvatski vojnici "ginu za tuđe interese", a u bivšoj državi, koja je predvodila Nesvrstane, nisu ginuli za tuđe interese. To je laž.

SFRJ je sudjelovala u prvoj mirovnoj misiji UN-a. Misija UNEF-I provođena je na Sinaju u Egiptu gdje su pripadnici tadašnje JNA, skupa s kolegama iz Brazila, Kanade, Kolumbije, Danske, Finske, Indije, Indonezije, Norveške i Švedske, bili poslani da nadziru postizanje primirja između savezničkih snaga Francuske, Vel. Britanije i Izraela s jedne te Egipta s druge strane. Misija je trajala od 1956. do 1967. godine. Tijekom tih 11 godina Jugoslavija je poslala ukupno 14.265 vojnika i časnika koji su se međusobno rotirali. Jugoslavenski vojnici činili su čak 22 posto snaga UNEF-a na Sinaju.

U toj misiji živote je izgubilo 8 vojnika, a ranjeno je 56. Jedan od poginulih bio je pilot koji je izgubio život tijekom leta u zrakoplovu, a jedan je počinio samoubojstvo. Za čije su oni "interese" poginuli, gospođa Peović duguje objašnjenje.

S druge strane, svi vojnici Oružanih snaga RH, koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim misijama u drugim zemljama, čine to na vlastiti zahtjev. To su dobrovoljci, profesionalni i obučeni vojnici koji su se prijavili baš za te misije i za njih su adekvatno plaćeni.

Otkako OS RH sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu (a ona je najopasnija), poginuo je jedan vojnik, a ranjena su dvojica. To znači da je tijekom 16 godina Republika Hrvatska izgubila 8 puta manje vojnika nego SFRJ tijekom 11 godina, a ranjeno je čak 28 puta manje vojnika.

Statistički podaci jasno pokazuju da ne gube hrvatski vojnici sada živote "za tuđe interese", to se događalo tijekom SFRJ.

Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA