Činjenice.eu

FAKENEWS

Dnevnik.hr dezinformira javnost: Kad su žene u Hrvatskoj dobile pravo glasa?


OBJAVLJENO: 11.8.2019. FOTO: Facebook/Dnevnik.hr


OBJAVLJENO: 11.8.2019. FOTO: Facebook/Dnevnik.hr

FAKENEWS

Dnevnik.hr dezinformira javnost: Kad su žene u Hrvatskoj dobile pravo glasa?

Na Facebook stranici Dnevnik.hr (Nova TV) objavljen je meme na mojem piše: "11.8.1945. Žene dobile pravo glasa u Hrvatskoj, u okviru Jugoslavije". Time su sugerirali kako žene u Hrvatskoj prije toga nisu imale pravo glasa nikada na izborima, kao i da su te 1945. godine dobile nekakva stvarna prava. Ni jedno ni drugo, naravno, nije točno.

Žene na području većeg dijela današnje Hrvatske dobile su prvi put pravo glasa Mažuranićevom Reformom izbornog sustava, usvojenom 1875. godine u Hrvatskom saboru. Ta je reforma proširila pravo glasa na veći dio građana Hrvatske, uključujući žene koje su prvi put dobile mogućnost glasanja i kandidiranja za političke funkcije, ali samo na lokalnim izborima za gradska vijeća.

Trebao je to biti početak daljnjeg proširivanja prava glasa i na više razine, no ubrzo je Khuen Hedervary obustavio reformu i ograničio pravo glasa na samo muškarce i to one imućnije, tako da je od 1890-ih ponovno pravo glasa imalo samo oko 2 posto hrvatskog stanovništva. Zbog toga je Hedervaryja kritizirala poznata hrvatska spisateljica Marija Jurić Zagorka.

Žene su dobile ravnopravno pravo glasa kao i muškarci 1945. godine, to je točno. Ali novinari često (slučajno ili namjerno) propuštaju napomenuti da je to bila najobičnija formalnost, budući da ni muškarci ni žene u novoj Jugoslaviji nisu imali nikakav politički izbor. Takvo pravo, kakvo su žene tada u Jugoslaviji dobile, imaju i danas žene u Kini i Sjevernoj Koreji.

Pravo glasa na slobodnim višestranačkim izborima svi punoljetni građani Hrvatske (muškarci i žene) imali su prvi put tek 1990. godine, na prvim parlamentarnim izborima u tadašnjoj SR Hrvatskoj, još uvijek u sklopu Jugoslavije.

Hrvatski mediji često ponavljaju neistinu kako su žene u Hrvatskoj prvi put dobile pravo glasa 1945. i potpuno izostavljaju puni kontekst, čime svjesno i namjerno veličaju zločinački komunistički režim. Hrvatska je jedina zemlja modernog zapadnog svijeta gdje se još uvijek veliča komunizam.

Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA