Činjenice.eu

ISTINE

Kovač je u pravu: Slovački udio izvoza u BDP-u je peterostruko veći od hrvatskog


OBJAVLJENO: 15.8.2019.


OBJAVLJENO: 15.8.2019.

ISTINE

Kovač je u pravu: Slovački udio izvoza u BDP-u je peterostruko veći od hrvatskog

Dejan Kovač, HSLS-ov kandidat za predsjednika RH je u intervjuu za Liberal rekao sljedeće:

"Legitimno je da imamo troškove po ambasadama, ali moramo znati što dobivamo za to kao građani. Koliko se izvoz povećao? Koliko hrvatskih firmi je spojeno sa stranim tržištima? Koliko stranih turista iz te zemlje je došlo u Hrvatsku? Ako pogledamo druge zemlje, npr. Slovačka ima 5,5 puta veći udio izvoza u BDP-u nego RH - da li to znači da imaju 5,5 puta veći broj radnika po ambsadama? Pa baš i ne."

Izjava kako imamo 5,5 puta manji udio izvoza u BDP-u od Slovačke "na prvu" može zvučati nevjerojatno ili kao pretjerivanje. Je li slovačko gospodarstvo stvarno toliko moćnije od hrvatskog?

Usporedimo javno dostupne podatke. Prema podacima OEC-a, Slovačka s 5,4 milijuna stanovnika ima 39. gospodarstvo po veličini u svijetu. U 2017. godini ostvarila je ukupni izvoz u vrijednosti 77,5 milijardi dolara. U istoj godini ukupni BDP Slovačke iznosio je 95,8 milijardi dolara, što znači da izvoz čini 81 posto slovačkog BDP-a.

Hrvatska s oko 4 milijuna stanovnika ima tek 92. gospodarstvo po veličini u svijetu. Ukupna vrijednost hrvatskog izvoza u 2017. godini iznosila je 8,2 milijarde dolara. Iste godine hrvatski BDP je iznosio 54,9 milijardi dolara, što znači da izvoz čini samo 14,9 posto hrvatskog BDP-a. To je 5,5 puta manje od udjela izvoza u Slovačkoj.

Odnos je još gori ako usporedimo izvoz po stanovniku. Hrvatska godišnje izveze robe u vrijednosti oko 2.000 dolara po stanovniku, a Slovačka preko 14.000 dolara po stanovniku, što je sedmerostruko više.

Kovač nije pretjerivao, čak je prikazao blažu verziju istine. Da je usporedio izvoz po stanovniku, Hrvatska bi izgledala još gore. U svakom slučaju, ova usporedba pokazuje veliku razliku u razvoju dviju istočnoeuropskih tranzicijskih država koje su implementirale različite ekonomske politike.

Portal Činjenice.eu služi za provjeru istinitosti informacija objavljenih na webu i tvrdnji političara, novinara i drugih javnih osoba. Naše informacije redovito provjeravamo i nadopunjujemo. Ukoliko znate nešto više o ovoj temi, javite nam se na e-mail: info@cinjenice.eu.

Teme

Pročitajte i ovo

Pratite nas:

Činjenice na Facebooku
Činjenice na Twitteru
Činjenice RSS feed

UVJETI KORIŠTENJA